01

Microsoft 365 Copilot Wave 2: een nieuwe dimensie voor AI op de werkplek.

In september 2024 presenteerde Microsoft een belangrijke update in hun Microsoft 365 Copilot-systeem tijdens hun event, met de aankondiging van Wave 2. Deze lancering benadrukt niet alleen de groei en adoptie van Copilot, maar introduceert ook nieuwe functies die de werkwijze van miljoenen gebruikers drastisch zullen veranderen.

Snelle adoptie van Microsoft 365 Copilot.

Sinds de eerste aankondiging van Copilot 18 maanden geleden, is deze technologie snel uitgegroeid tot een essentieel onderdeel van de dagelijkse workflows voor meer dan 400 miljoen gebruikers wereldwijd. Microsoft merkte op dat de adoptie van Copilot sneller verloopt dan elke andere nieuwe toevoeging binnen de Microsoft 365-suite. De tool biedt een innovatieve gebruikersinterface (UI) voor AI, waarbij de silo’s tussen werkdocumenten, communicatie en bedrijfsprocessen worden afgebroken. De data laat zien dat het aantal gebruikers dat Copilot dagelijks inzet voor werk, per kwartaal bijna verdubbeld is.

De drie grote veranderingen van Wave 2.

Satya Nadella, CEO van Microsoft, onthulde drie belangrijke pijlers die centraal staan in de evolutie van Copilot met Wave 2. Deze pijlers zullen een impact hebben op hoe mensen omgaan met informatie en AI binnen hun workflow:

  1. Web, Werk en Pages Samenbrengen.
    Microsoft introduceert Pages, een nieuwe AI-gedreven werkruimte die het web en werk samenvoegt in een dynamisch canvas. Pages biedt gebruikers de mogelijkheid om samen met AI en collega’s ideeën uit te werken en informatie van het web te verzamelen, waarna deze direct kan worden verwerkt in samenwerkingsprojecten. Hiermee wordt Pages het eerste grote werkartifact van het AI-tijdperk.
  2. Diepere Integratie in Dagelijkse Werkprocessen.
    Copilot wordt steeds beter geïntegreerd in de applicaties die dagelijks worden gebruikt, zoals Outlook, Excel en PowerPoint. Nieuwe functionaliteiten zoals ‘Narrative builder’ in PowerPoint, de integratie van Python in Excel, en ‘Prioritize my inbox’ in Outlook helpen gebruikers om productiever te blijven en in hun workflow te blijven. Het AI-systeem wordt steeds meer een naadloze partner in dagelijkse activiteiten.
  3. Uitbreidbaarheid met Agents.
    Een van de meest interessante ontwikkelingen in Wave 2 is de mogelijkheid om Copilot uit te breiden met agents. Dit opent de deur naar een nieuw niveau van enterprise orchestration, waarbij afzonderlijke bedrijfsapplicaties worden getransformeerd tot slimme Copilot-agents. Dit zorgt ervoor dat de gebruikerservaring nog vloeiender en beter geïntegreerd wordt binnen bedrijfsomgevingen.

Praktijkvoorbeelden: Copilot in actie.

Tijdens de presentatie werd aangetoond hoe Copilot taken zoals data-analyse en samenwerking vereenvoudigt. In Excel helpt Copilot bijvoorbeeld bij het analyseren van grote datasets en het interpreteren van klantfeedback. Copilot kan nu ook tekstuele data verwerken, zoals klantenreviews, en haalt hierbij waardevolle inzichten naar voren die anders moeilijk te filteren zouden zijn. Door eenvoudigweg commando’s te geven, kan een gebruiker snel de verkoopprestaties van producten evalueren en verbeterpunten identificeren. Dit bespaart niet alleen tijd, maar verhoogt ook de nauwkeurigheid van analyses.

Blik op de toekomst.

Met Wave 2 laat Microsoft zien dat ze vastberaden zijn om hun Copilot-technologie verder te ontwikkelen op basis van directe feedback van bijna 1000 klanten. Dit heeft geleid tot meer dan 700 productupdates en 150 nieuwe functies, waaronder de overgang naar GPT-4o, wat de prestaties en snelheid van Copilot aanzienlijk heeft verbeterd.

De introductie van BizChat, waarin zowel werk- als webdata samenkomen, markeert een grote stap in de evolutie van kenniswerk. Dit platform stelt gebruikers in staat om bedrijfsdata om te zetten in waardevolle inzichten en om met Copilot als een ‘AI-partner’ samen te werken.

Met de voortschrijdende mogelijkheden van Microsoft 365 Copilot is het duidelijk dat de toekomst van werk onlosmakelijk verbonden is met AI, en dat Copilot hierbij een sleutelrol zal spelen. Wave 2 belooft gebruikers meer productiviteit, samenwerking en innovatie op een schaal die we nog niet eerder hebben gezien.

Copilot in actie.

In een wereld waar tijd en efficiëntie cruciaal zijn, biedt Microsoft Copilot een krachtige oplossing. Stel je voor dat je op een cruciaal punt in je presentatie bent, en je hebt alleen maar enkele kernideeën. Copilot komt direct in actie en genereert niet alleen een inhoudsopgave, maar begint ook aan het creëren van de dia’s. Binnen enkele seconden zijn de titels en concepttekst er, met beelden uit de goedgekeurde bedrijfsbibliotheek, allemaal binnen de sjablonen van je bedrijf. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt ook voor een professionele uitstraling die bij het merk past.

De kracht van Copilot wordt duidelijk wanneer je samenwerkt. Terwijl je dia’s bouwt, kan Copilot suggesties doen voor beelden en zelfs AI-gegenereerde afbeeldingen voorstellen via tools als DALL-E 3. Zodra je een afbeelding hebt gekozen, biedt PowerPoint meerdere ontwerpmogelijkheden aan die passen bij de richtlijnen van je bedrijf. De samenwerking met Copilot stelt je in staat om je presentatie te verfijnen en aan te passen terwijl je focus blijft liggen op het perfectioneren van je pitch.

Betere vergaderingen met Teams.

In de wereld van vandaag zijn vergaderingen vaak een mengeling van waardevolle discussies en chaos. Microsoft Teams heeft dit probleem aangepakt door een nieuwe norm te stellen voor vergaderingen, waar een groot deel van de productieve conversatie plaatsvindt in de chat. Met Copilot in Teams kun je de transcriptie van de vergadering en de chat doorlopen om een compleet overzicht te krijgen van wat er is besproken. Na een teamvergadering over een klant-RFP kun je Copilot vragen om eventuele gemiste vragen op te sommen. Het scant de gesprekken en de chat, zoekt naar onbeantwoorde vragen en biedt een lijst aan. Zo blijft geen enkele bijdrage of idee verloren gaan.

Het vergemakkelijken van informatie met OneDrive.

OneDrive fungeert als een rijke bron van content. Dankzij Copilot is het gemakkelijker dan ooit om precies te vinden wat je nodig hebt. Stel je voor dat je de laatste productspecificaties voor een klant zoekt, maar niet zeker weet welke van de twee bestanden de juiste is. Door Copilot te vragen om de documenten te vergelijken, krijg je binnen enkele seconden een overzicht dat de belangrijkste verschillen tussen de documenten samenvat. Hierdoor ben je zeker dat je de juiste informatie aan de klant verstrekt.

Schrijven en bewerken met Word.

Iedereen die ooit een schrijfopdracht heeft gehad, weet hoe belangrijk het is om de juiste bronnen en informatie te gebruiken. Met Copilot in Word heb je nu een krachtige partner voor schrijven en bewerken. Het kan emails, vergaderingen en inhoud van collega’s integreren in je document, waardoor je efficiënt kunt samenwerken. Als je begint aan de RFP-respons en Copilot vraagt om de laatste productspecificaties en het goedgekeurde formaat te volgen, dan maakt het binnen enkele seconden een eerste ontwerp. Deze taken zouden anders uren kunnen duren, maar met Copilot is het allemaal binnen handbereik.

E-mailbeheer met Outlook.

Het beheren van je inbox kan aanvoelen als een fulltime baan. Met de introductie van “Prioritize my inbox” in Outlook verandert Copilot de manier waarop je met e-mail omgaat. Het analyseert je e-mails en prioriteert wat belangrijk is op basis van de context van je functie. Als er bijvoorbeeld een e-mail van een nieuwe klant binnenkomt, laat Copilot je niet alleen weten waarom het belangrijk is, maar geeft ook aan welke actie je moet ondernemen. Dit stelt je in staat om niets belangrijks te missen en je aandacht te richten op wat echt telt.

Innovaties in bedrijfsprocessen.

Met de introductie van Copilot-agents kunnen bedrijven nu verder gaan dan traditionele, op silo’s gebaseerde applicaties. Copilot-agents automatiseren en voeren bedrijfsprocessen uit, waardoor ze echt als partners voor de gebruiker werken. Ze zijn eenvoudig te maken en kunnen taken automatiseren, waardoor je teamcapaciteit exponentieel toeneemt.

Neem bijvoorbeeld een agent die speciaal is gebouwd voor een servicetechnicus. Wanneer deze een foutcode tegenkomt, kan de agent directe instructies geven op basis van de productkennis. Met de Agent Builder kun je eenvoudig een agent creëren en deze verbinden met andere bronnen, zoals SharePoint, om de nodige kennis en ondersteuning te bieden.

Kennis inzet via SharePoint.

SharePoint, een krachtige tool voor kennisbeheer, krijgt een nieuwe rol met de mogelijkheid om elk SharePoint-site om te zetten in een agent. Deze agenten begrijpen de inhoud volledig en kunnen vragen beantwoorden en acties ondernemen alsof ze een goed geïnformeerde collega zijn. Binnen enkele seconden kun je een agent creëren die al die waardevolle informatie toegankelijk maakt.

Wanneer er verdere research of opvolging nodig is, kan de agent direct binnen de Teams-chat worden opgeroepen om ondersteuning te bieden. Dit maakt het uitwisselen van informatie en het stellen van vragen eenvoudiger dan ooit, terwijl de agent in real-time reageert en waarde toevoegt aan het team.