01

Microsoft Build 2024: de toekomst van Copilot – nieuwe mogelijkheden voor AI op de werkplek.

Microsoft Build 2024 bracht een golf aan nieuwe aankondigingen over de rol van AI in het dagelijks werk, met name rondom de evolutie van Microsoft Copilot. Wat begon als een eenvoudige assistent in Microsoft 365, is nu uitgegroeid tot een krachtige zakelijke tool die de manier waarop we werken compleet verandert. Hieronder nemen we je mee door de belangrijkste updates en innovaties die tijdens Build zijn onthuld.

Een nieuwe fase voor Copilot.

Een van de grootste doorbraken in Microsoft Build 2024 is de verschuiving van Copilot van een eenvoudige chat-assistent naar een volledig uitgeruste “agent”. Dit betekent dat Copilot nu zelfstandig workflows kan uitvoeren, taken kan afhandelen en processen kan beheren zonder constante supervisie. In plaats van simpelweg te reageren op een opdracht via een chatinterface, krijgt Copilot nu uitgebreide bevoegdheden en middelen om complexe bedrijfsprocessen autonoom af te ronden.

Bijvoorbeeld, stel je voor dat een klant een e-mail stuurt met een vraag over een bestelling. In plaats van enkel de e-mail te beantwoorden, kan Copilot nu automatisch een nieuw serviceticket aanmaken, de CRM-gegevens van de klant raadplegen, de orderhistorie analyseren, de voorraad controleren, de bestelling plaatsen, en de klant informeren—allemaal zonder menselijke tussenkomst. Deze ontwikkeling opent de deur naar volledig geautomatiseerde workflows en is een enorme sprong voorwaarts in de manier waarop bedrijven AI kunnen inzetten.

Copilot als meeting facilitator.

Naast de rol als zelfstandige agent, krijgt Copilot ook een nieuwe functie als teamlid binnen Microsoft Teams en andere samenwerkingsomgevingen. In plaats van een persoonlijke assistent te zijn, kan Copilot nu worden ingezet als “meeting facilitator”. Dit betekent dat Copilot tijdens vergaderingen kan deelnemen, notulen kan bijhouden, actiepunten kan voorstellen en zelfs suggesties kan doen op basis van lopende projecten. Denk hierbij aan toepassingen in Microsoft Planner of Loop, waar Copilot helpt bij het managen van taken en de voortgang van projecten bewaakt.

Deze integratie maakt Copilot niet alleen een hulpmiddel voor individuele gebruikers, maar ook een onmisbare schakel in teamgebaseerde samenwerking, waardoor projecten soepeler en efficiënter verlopen.

GPT-4T en multimodale interacties.

Tijdens Build werd ook aangekondigd dat Microsoft de GPT-4T (de nieuwste versie van OpenAI’s taalmodel) integreert in Azure OpenAI-diensten. Dit betekent dat bedrijven nu toegang hebben tot geavanceerde AI-mogelijkheden, zoals multimodale interactie. De nieuwe co-pilot kan niet alleen spraak herkennen, maar ook visuele input via de camera of scherm vastleggen en interpreteren. Dit maakt real-time interacties nog intuïtiever en menselijker.

Een praktische toepassing hiervan is dat Copilot bijvoorbeeld een foto van een bonnetje kan scannen en de gegevens kan analyseren om vervolgens administratieve processen automatisch af te ronden. Dit soort geavanceerde AI-mogelijkheden stelt gebruikers in staat om complexe taken uit te voeren zonder tussenkomst van verschillende tools, waardoor de efficiëntie in het werkproces drastisch toeneemt.

Langetermijngeheugen en zelflerende capaciteiten.

Nog een opmerkelijke aankondiging is dat Copilot nu in staat is om gesprekken en interacties over langere tijd te onthouden. Dit maakt het mogelijk om een “contextueel geheugen” te creëren, waardoor Copilot eerdere interacties kan onthouden en beter kan inspelen op vervolgvragen. Dit is een stap richting een meer mensachtige interactie met AI, waarbij de assistent leert en zich aanpast aan de gebruiker. Bovendien is Copilot nu in staat om fouten te herkennen en te leren van feedback, waardoor het een steeds intelligenter hulpmiddel wordt naarmate het meer gebruikt wordt.

Wat dit betekent voor de toekomst van werk.

De aankondigingen rondom Copilot op Microsoft Build 2024 zijn veel meer dan een eenvoudige upgrade van een AI-assistent. Deze ontwikkelingen laten zien hoe AI steeds meer verantwoordelijkheid kan overnemen in de dagelijkse bedrijfsvoering en hoe workflows kunnen worden geoptimaliseerd door autonome agenten. Bedrijven krijgen hierdoor de kans om hun processen te herdefiniëren en de efficiëntie van hun teams aanzienlijk te verhogen. Met functies zoals multimodale interactie, langetermijngeheugen en uitgebreide zelflerende capaciteiten, markeert Copilot het begin van een nieuwe manier van werken waarin technologie en AI volledig geïntegreerd zijn in onze dagelijkse processen.

De toekomst van werk ziet er met deze innovaties veelbelovend uit—en met de tools die Microsoft heeft aangekondigd, kunnen we ons opmaken voor een revolutie in de manier waarop we samenwerken, communiceren en automatiseren.

De belangrijkste punten.

De aankondigingen op Microsoft Build 2024 rondom Copilot laten een duidelijke verschuiving zien van eenvoudige chat-assistenten naar volledig autonome AI-agenten die processen zelfstandig kunnen beheren en workflows kunnen uitvoeren. Dit betekent dat bedrijven nu meer dan ooit kunnen profiteren van de kracht van AI om hun efficiëntie te verbeteren en de werkdruk te verlagen.